18 ARALIK 2015
ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ
ARÜKAM KONFERANSINDA ANNE ADAYLARINA ÖNEMLİ TAVSİYELER
Ardahan Üniversitesi Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (ARÜKAM) düzenlediği "Bebeğimi Beklerken" adlı konferansta anne adaylarına dikkat etmesi gereken konularla ilgili önemli bilgiler verildi.
15 Aralık 2015 Pazartesi günü Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Ardahan Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Canan Korkmaz, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Havva Vanlı, ARÜKAM Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Vesile Düzgüner ile akademisyenler, idari personeller ve öğrenciler katıldı.
Programda ilk olarak doğum öncesi dönemden bahseden ARÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ayşenur İpek “ Anne ve bebeğin sağlığının en üst düzeyde tutulması gereken bir dönem olan gebelik sürecinde anne yeterli doğum öncesi bakım hizmeti almalıdır. Bu nedenle doğum öncesi bakım gebeliğin saptandığı en erken dönemde başlamalı, düzenli aralıklarla annenin gereksinimlerine uygun bir şekilde doğuma kadar sürdürülmesi gerekir. Sağlık Bakanlığı doğum öncesi izlem için annenin gebelikte en az 4 kez izlemini önermektedir. Gebeliğin 14. Haftasına kadar ilk izlemin yapılmasını ardından 18-24. haftalarda ikinci izlemin yapılmasını, 30-32. haftalarda üçüncü kez ve 36-38 haftalarda ise dördüncü kez izlemin yapılmasını öneriyor “ dedi. Öğr. Gör. İpek, doğum öncesi dönemde ilaç kullanımı, aşı yaptırılması, tarama testleri ve şeker yüklemesi gibi konulara dikkat çekti. Son olarak gebelerin olağan rahatsızlarından ve çözümlerinden bahsetti.
Yrd. Doç. Dr. Bahanur Malak Akgün ise anne adaylarının gebelik dönemindeki psikolojik durumları hakkında çeşitli tespitler yaptı. Yrd. Doç. Dr. Malak, gebeliğin psikososyal açıdan ele alınarak ebeveynlerin çocuk yapmaya karar vermelerinin önemli olduğunu ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Malak, ebeveynlerin en uygun zamanda bu kararı almaları gerektiğini, çünkü anne adaylarının bedenlerinde bazı değişikler olurken aynı zamanda, ruhsal ve sosyal olarak yaşantımızda bazı değişikler olduğunu hatırlattı. Malak, “Gebelikte sadece olumsuz duygular değil olumlu duygularda yaşanır. Öfke, sinir, hassasiyet gibi duygular yaşanabilecek duygulardır. İnsanların kaygıları vardır. Bu kaygıları neden sonuç ilişkisi içinde kontrol etmek isterler. Anne adayları duyguların önüne geçmek isterler. Zaten gebelik anında stres olacaktır. Sonuç itibari ile aileye, topluma bir birey kazandırılıyor ve bu oldukça önemli bir olgudur. ‘Bebeğim nasıl olacak? Eşimle ilişkim nasıl değişecek?’ gibi bilinmez sorulara yanıt aranır ve bunların çözümü için uğraşılır.” dedi.
Programın sonunda katılımcılardan gelen sorular cevaplandırıldı.
|