30 HAZİRAN 2016
ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ
ULUSLARARASI SÜREKLİ ALTAY
ARAŞTIRMALARI KONFERANSI (PIAC) SONA ERDİ
Ardahan Üniversitesi (ARÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilen 59. Uluslararası Sürekli Altay Araştırmaları Konferansı (PIAC) düzenlenen altı oturum ile sona erdi. ARÜ Yenisey Konukevi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen oturumlarda Altaylar üzerine insanlığa ışık tutacak çalışmalar yapan alanlarında uzman bilim insanları çalışmalarını katılımcılarla paylaştılar.
Prof. Dr. Mihaly Dobrovits, uluslararası ilişkilere olası bir sponsor olarak Altay çalışmalarının öneminden bahsetti. PIAC Genel Sekreteri Prof. Dr. Prof. Dr. Barbara Kellner-Heinkele Denis Sinor’un Altaylar ile ilgili çalışmalarına değinerek, Sinor’u düzenlenen oturumda anmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. Düzenlenen oturumlarda sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Osman Fikri Sertkaya ise, Köl Tiğin’deki Tanrının Zamanı (Öd Tengri) kelimesi “yaşamak, yasa çıkartmak, düzenlemek, ayarlamak” ya da “aymak demek, söylemek, anlatmak” olarak okumalı mıyız? Sorusuna cevap arayan çalışmasından elde ettiği bilgileri ve verileri PIAC’a katılan bilim insanları ile paylaştı.
Güney Kore’nin Başkenti Seul’den Ardahan’da düzenlenen 59. PIAC toplantısına katılan Prof.Dr. Yong-Song Li Kül Tegin ve Bilge Kağan Yazıtları’nda Çwigil konusunu üzerine hazırladığı araştırmasında Altay tarihine ışık tutulmasına katkı sağlanacağını belirtti. Oturumların sonunda gerçekleştirilen değerlendirmede ise Altay Bölgesi’nde kurulan devletlerin coğrafi anlamda durumları, bölgenin su kaynakları gibi konular ele alındı. 59. düzenlenen Uluslararası Sürekli Altay Araştırmaları Konferansı (PIAC) değerlendirme oturumlarının tamamlanması ile başarı bir şekilde tamamlandı.
|