.
 
ENG
 

.
15 Temmuz Fotoğraf Sergisi ARÜ’de
.
ARÜ Kültür Mirasına Işık Tutuyor
.
Bir Aşkı Hayal Etmek





.
İlk Ders Kurucu Rektör Korkmaz’dan
.
ARÜ’nün Uluslararası Projesi Başarıyla Tamamlandı
.
İstanbullu Gençler, ARÜ Golf Tesislerine Hayran Kaldı





.
Yöresel Peynirler AB Projesi Kapanış Toplantısı ARÜ’de Gerçekleştirilecek
.
Kafkaslara Açılan Kapıdan Yenikapı’ya Demokrasi Selamı
.
ARÜ’de Golf Kampı





Sayfa : 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 |
Ana Sayfa Tüm Etkinlik ve Haberler

6 NİSAN 2015

YÖRESEL PEYNİRLER AB PROJESİ İLE KAYIT ALTINA ALINIYOR

Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen “Gençlik Projeleri Destek Programı (GPDP)"  kapsamında Ardahan Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneği tarafından uygulanmakta olan "100. Yılında 100 Gençle Çanakkale’ye"  Projesi çerçevesinde okullarda "Tarihimizde ve Coğrafyamızda Çanakkale" adlı konferans düzenlendi.
26 Şubat 2015 tarihinde Ardahan Halitpaşa Anadolu Lisesi ve Yunus Emre Anadolu Öğretmen Lisesinde düzenlenen konferansa Ardahan Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal ve Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük konuşmacı olarak katıldı.  
 Proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük,  Çanakkale Savaşı’nın başlamasından bitimine kadar olan çeşitli tarihsel olaylarla ilgili bilgiler verdi. Yrd. Doç. Dr. Küçük,  zaferin yokluk ve imkânsızlıklarla kazanıldığını dile getirerek, "Çanakkale zaferi, milletimizin zor şartlar altında çok güçlü ordulara karşı verdiği mücadeleyle destanlaşmıştır. Eşine az rastlanır bir kahramanlık destanı ve tarihimizin dönüm noktalarından biridir. Anadolu’nun farklı bölgelerinden gelen milli ve manevi duyguları ortak yüz binlerce Türk insanı, adeta Çanakkale siperlerinde tek vücut olmuştur. Çanakkale Zaferi’nin başarılmasında ki en büyük güç, milletin milli ve manevi yönden bir bütün haline gelmiş olmasıdır" dedi. 
 Ardahan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal konuşmasında Çanakkale Savaşı’nın manevi değerinin yanı sıra coğrafik önemine de değindi. Doç. Dr. Erginal, "Bugün bile Gelibolu yarımadasını ve Çanakkale Boğazı’nı gezip görenler halen mermi ve kemiklerle karşılaşıyor. Savaşların geçtiği yarımadadaki tatlı su kaynaklarının tamamı, Türk askerlerinin kontrolündeydi. Ayrıca boğazın topografik özelliği, düşman gemilerinin ilerlemesine engel olmuştur. Bölgeye hâkim tepeler ve tatlı su kaynaklarının mevcudiyeti, Türk ordusunun düşman kuvvetlere karşı üstünlüğünü sağlamıştır. Gelibolu yarımadasına yapılan çıkartma gecesi aniden çıkan fırtına, İngiliz kuvvetlerinin farklı bölgeden karaya çıkmasına sebep olur. Bu gelişme savaşın seyrini değiştirerek Türk milletini galibiyeti getirir" ifadelerini kullandı.
 Programın sonunda proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük Ardahan Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneği tarafından uygulanmakta olan "100. Yılında 100 Gençle Çanakkale’ye"  Projesi kapsamında Ardahan’da eğitim veren bütün okullarda projeyle ilgili konferansların verileceğini belirtti.

2014 yılı Teklif Çağrısı Erasmus+ Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar Projeleri, Erasmus+ Ana Eylem 2 - Stratejik Ortaklıklar faaliyeti kapsamında desteklenen "Preserving and Marketing Farmhouse Artisan Cheese – Çiftlik Peynirlerinin Korunması ve Pazarlanması " başlıklı projenin ilk toplantısı 1-3 Nisan 2015 tarihleri arasında Ardahan Üniversitesi Yenisey Konukevi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Programa proje ortakları olarak Ardahan ve Kars İlleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği, Slow Food Italia Associazione (İtalya), Spanish Network of Farmhouse and Artisan Cheese Makers (İspanya), Slou Fud Bitola (Makedonya) gibi uluslararası kuruluşların katılım ile gerçekleştirildi. Proje ekibi, birinci gün yapılan sunumların ardından Kars ve Ardahan illeri genelinde peynir üreticilerini ziyaret ederek mandralarda saha uygulamaları gerçekleştirdi. 3. Gün yapılan değerlendirme toplantılarının ardından tanışma toplantısı sonlandırıldı. 

"Preserving and Marketing Farmhouse Artisan Cheese – Çiftlik Peynirlerinin Korunması ve Pazarlanması" başlıklı proje, 1 nisan 2015 tarihinde yapılan açış konuşmaları ile başladı. Toplantıya ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, ARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan, ARÜ Genel Sekreteri Ercan Gültürk, ARÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sebahat Şeker, Ardahan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Çetin Demirci, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Şube Müdürü Halil Apaydın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ardahan İl Müdürü Mustafa Tanı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kars İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şube Müdürü Vargın Boy, Boğatepe Çevre ve Yaşam Dernek Temsilcisi İlhan Koçulu, İspanya’dan Remedios Carrasco Sánchez, María Jesús Jiménez ile Angel Nepomuceno, İtalya’dan Mabel Redaellı ile Francesca Baldereschı, Makedonya’dan Natasa Mateva, Elena Karovska, Nikola Georgıev, Skender Ame ile Mr Blazo Janevski, ARÜ’lü akademisyenler ve idari personeller katıldı.  ARÜ Yenisey Konukevi’nde saat 9.30’dan itibaren başlayan toplantının açış konuşması ARÜ Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal tarafından yapıldı. 

Doç. Dr. Erginal; ‘Projemizin Amacı Çiftlik Peynirleri Üretim Tekniklerini Ortaya Koymak, Geliştirmek’

Doç. Dr. Erginal konuşmasında projenin konusu, kapsamı ve amaçlarını açıkladı. Ardahan Üniversitesi’nin her geçen gün büyüdüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Erginal, bu projenin ARÜ ev sahipliğinde  gerçekleştirilen ikinci Avrupa Birliği projesi olduğunu belirtti. Projenin iki yıl süreceğini belirten Doç. Dr. Erginal sözlerine şöyle devam etti; “Projemizin amacı çiftlik peynirleri üretim tekniklerini ortaya koymak, geliştirmek. Birinci amacımız bu. İkinci amacımız pazarlama ve tanıtım stratejileri geliştirmek, tabi bu konu da yerel üreticilere gerekli profesyonel desteği sağlayabilecek bilgileri ortaya çıkarmak. Üçüncü temel amacımız ise, gıda ve güvenlik düzenlemelerinin geliştirilmesine katkı sağlamak.” Şeklinde konuştu. Yöresel olarak üretilen bazı peynir çeşitlerinin sadece üretildiği bölgede bilindiğini belirten Doç. Dr. Erginal, bu peynirlerin yapılış şeklinin babadan oğula geçerek devam ettiğini ifade etti. Doç. Dr. Erginal, gerçekleştirilen proje ile bu yöresel peynirlerin üretim tekniklerinin kayıt altına alınarak uluslar arası alanda tanıtılacağını vurguladı. 

Rektör Prof. Dr. Korkmaz; ’Bu Çalışma Bölgemiz İçin, Ardahan İçin Çok Büyük Önem Arz Ediyor’

Programda konuşma yapan ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Avrupa Birliği projelerinde yerel tatlara önem verilmesi gerektiğini ifade etti. Her bölgenin kendi geleneksel ürünlerine önem vermesi gerektiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Korkmaz, Ardahan ve Kars yörelerinde geleneksel peynirlerin üretilmesi gerektiğini belirtti. Projenin Ardahan ve Kars bölgesi için olan önemine değinen Rektör Prof. Dr. Korkmaz şöyle konuştu; “ bu çalışma bölgemiz için, Ardahan için çok büyük önem arz ediyor. Bölge kaynaklarının hem yerel hem uluslar arası çapta incelenmesi çok önemli.” dedikten sonra projede emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür etti. Açış konuşmalarının tamamlanmasının ardından toplantı yapılan sunumlar ile devam etti.

Toplantının ilk sunumu Boğatepe Çevre ve Yaşam Dernek Temsilcisi İlhan Koçulu tarafından yapıldı. Koçulu, ‘Çiftlik Peynir Çeşitlerinin Üretim Metotlarının Saptanması ve Dökümantasyonu’ isimli sunumunu gerçekleştirdi. Ardahan ve Kars bölgesi hakkında genel bilgiler veren Koçulu yapmış oldukları bir araştırmanın sonuçlarını katılımcılar ile paylaştı. Yöreye özgü bir peyniri katılımcılara tanıtan Koçulu şöyle konuştu; “ kurutulduktan sonra iki yıl kadar bekleyebilen bu peynir, bir iki işlemden sonra tekrar taze formatına dönebiliyor.” Yaptıkları araştırma kapsamında Kars ve Ardahan yöresinde 30 çeşit peynir tespit ettiklerini belirten Koçulu, daha önce gün yüzüne çıkmamış olan peynir çeşitlerini katılımcılar ile paylaştı. 

Toplantının ikinci sunumu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Şube Müdürü Halil Apaydın tarafından yapıldı. Apaydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın mevzuatı ve gıda güvenliği konularında bilgiler verdi. Toplantı İtalya’dan katılan Mabel Redaellı’nin sunumu ile devam etti. Redaellı’nin İtalya’daki peynir üretim teknikleri ve peynir türlerini tanıtan sunumunu tamamlamasının ardından Makedonya’dan toplantıya katılan Elena Karovska sunumunu gerçekleştirdi. Sunumların tamamlanması ile birinci gün oturumları sonlandırıldı. 

Proje Ekibi Yerel Üreticileri Ziyaret Etti

Toplantının ikinci günü saha çalışmaları ile devam etti. Proje ekibi Kars Organize Sanayii’nde faaliyet gösteren süt ürünleri imalathanelerini ziyaret ederek, üretim teknikleri hakkında bilgiler aldı. İmalathanelerdeki ziyaretlerin ardından ekip, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kars İl Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Proje ekibi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kars İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün ile bir toplantı gerçekleştirdi. Kars ilinin hayvancılık ve peynir üretimi konusunda oldukça iyi olduğunu belirten Düzgün; İtalya, İspanya, Makedonya ve Türkiye’nin Akdeniz ülkeleri olması nedeniyle benzer özelliklere sahip olduğunu ifade etti. Düzgün, gerçekleştirilen proje ile ülkelerin birbirleri ile bilgi alış verişi yaparak karşılıklı olarak tecrübelerin paylaşılacağını ifade etti. Düzgün’ün konuşmasının ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kars İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şube Müdürü Vargın Boy Kars ilindeki hayvancılık ve peynir üretimleri ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Proje ekibi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kars İl Müdürlüğü’ndeki ziyaretin ardından Kars ili Arpaçay ilçesine bağlı Bozyiğit Köyü’nde Tahsin Göksu’ya ait olan ve tamamen organik üretim yapan mandırayı ziyaret etti. Yapılan ziyaretlerin ardından proje ekibi akşam saatlerinde Ardahan’a geri döndü. 

Toplantının üçüncü günü İspanya’dan katılan Remedios Carrasco Sánchez ile Angel Nepomuceno tarafından yapılan sunumlar ile devam etti. Yapılan yuvarlak masa toplantılarının ardından tanışma toplantısı tamamlandı. Toplantı sonunda katılımcılara birer adet katılımcı belgesi takdim edildi. 

Yapılan tüm konuşmalar anlık olarak Türkçe ve İngilizce olarak tercüme edildi. 

https://youtu.be/-Tkwe_32ytI

https://youtu.be/V_RrC3Vl4Rs

http://www.serhattv.com.tr/videos/6936/30-cesit-peynirden-7-tanesi-proje-kapsaminda.html


                                                                                               

 
Bilgi Edinme |  Mevlana |  Farabi  |  Erasmus |  Bologna Süreci |  Engelli Öğrenci Birimi |  Yenisey Konukevi |  Hayata Dair |  Aday Öğrencilerimiz |  ARÜ Kampüs Haber
İİBF Dergisi |  İBEF Dergisi  |  Telefon Rehberi Hizmeti   |  Elektronik Belge Doğrulama Sistemi   |   P & M Project  |  Serka DFD Projesi  |  RE-SAVE Project  
.
Adres: Ardahan Üniversitesi Yenisey Kampüsü, Çamlıçatak Mevkii, Ardahan 75000 Telefon: +90 478 211 75 75 (Santral)  Faks: +90 478 211 75 09