Üniversitemizde "Toprak Pileki Yapımı ve Kullanımı" Konulu Sunum ve Workshop Etkinliği Gerçekleştirildi
27 ARALIK 2024
Ardahan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Filiz Öztürk, Turizm ve Otelcilik Yüksek Okulu Gastronomi Bölümü’nün daveti üzerine "Pileki (Toprak Pileki) Yapımı ve Kullanımı" konulu bir sunum ve workshop gerçekleştirdi. Toprak pileki kullanımının geleneksel bir el sanatı olarak tanıtılması ve katılımcılara uygulamalı olarak gösterilmesi amacıyla düzenlenen etkinliğe bölümün öğrencileri ve öğretim üyeleri katıldı. Öztürk, etkinlikte pileki ile ilgili yaptığı araştırmaları ve etkinliğin amacını şu sözleriyle aktardı “pileki, Ardahan’da merkez ve köylerde az da olsa hala kullanılmaktadır. 2017’den beri bu coğrafyada pileki ile ilgili araştırmalar yapıyorum, pileki ile ilgili yaptığım Bap Projesi de yeni bitti. Araştırmalarım, pileki kullanımının yakın gelecekte sona ereceği sonucuna varmakta ve bu durum, kültürel mirasın korunmasının önemini artırmaktadır. Bu nedenle sürdürülebilir çözüm üretecek yeni bir proje hazırlığı içinde olduğumu söylemek istiyorum. Buna ek olarak 2025 Mart ayında gerçekleştirilecek olan “Ardahan Pileki Çalıştayı” hazırlığını yapmaktayız. Yine 2025 yılı içerisinde aynı konu ile ilgili sempozyum planlamaktayız. Çünkü bu malzemenin doğru şekilde işlenmesi ve sunulması, yerel mutfakların global arenada da tanınmasına yardımcı olabilir. Bu bağlamda, pilekinin modern mutfak sanatlarında da yaratıcı ve yenilikçi kullanımları, gastronomi dünyasında farklı tatlar ve deneyimler yaratılmasına olanak tanıyabilir. Pileki, yerel mutfak kültürlerinin yaşatılması ve gelişmesi adına büyük bir öneme sahiptir.” Sunumun arkasından Öztürk, workshop uygulamasına geçerek pileki biçimlendirdi. Workshop’un devamında açık alana geçildi ve pilekide ekmek pişirimi gerçekleştirildi. Ekmek hamurunun hazırlanmasında ise Ardahan Üniversitesi tarafından üretilmiş kavılca buğdayı kullanıldı.
|