Ana Sayfa
27 Mart 2013
ARÜ, AB İLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN OPERASYON TEKLİF ÇAĞRISI’NA YANIT VERDİ
ARÜ’LÜ İKİ ÖĞRENCİ DAHA, ‘MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI’ KAPSAMINDA YURT DIŞINA GÖNDERİLDİ
Dünyada alternatif bir değişim programı olarak ön plana çıkan ‘Mevlana Değişim Programı’, Ardahan Üniversitesi tarafından aktif bir şekilde uygulanmaya devam ediyor. Kurulduğu günden bu yana hızla gelişen ve ilerleyen Ardahan Üniversitesi, Kırgızistan’ın Başkenti Bişkek’te bulunan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’ne iki öğrenci daha gönderdi.
Konuyla ilgili bilgi veren Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, “Şu an Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te bulunan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nde üç öğrencimiz eğitim almaktadır. Bir öğrencimiz ise vize işlemlerini tamamlayıp bu Cuma günü Kırgızistan’a gidecektir. Bu dört öğrencinin ikisi İktisat Fakültesi İşletme Bölümü, diğer ikisi ise Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü’nde okumaktadır.” diye konuştu. Ayrıca Söylemez, “Şu an yurt dışında bulunan öğrencilerimize Ardahan Üniversitesi olarak burs veriyoruz. Yine yurt dışından Mevlana Değişim Programı ile gelen öğrencilerin ihtiyaçlarını üniversitemizin imkânlarından sağlıyoruz.” sözleriyle, ARÜ’nün program kapsamında öğrencilere önemli olanaklar sunduğunu vurguladı.
Mevlana Değişim Programı ile Sınırlar Kalkıyor
Öte yandan Mevlana Değişim Programı’nın Ardahan Üniversitesi ve diğer çeşitli üniversiteler arasında başarıyla yürütüldüğüne değinerek sözlerine devam eden Söylemez, “‘Erasmus Değişim Programı’, Avrupa Birliği içindeki ülkeler ile yapılan bir öğrenci-öğretim elemanı değişimidir. ‘Farabi Değişim Programı’ ise yurt içindeki YÖK’e bağlı devlet ve vakıf üniversiteleri arasındaki öğrenci-öğretim elemanı değişim programıdır. ‘Mevlana Değişim Programı ise, bunlardan farklıdır. Mesela Kırgızistan, Kazakistan, Gürcistan ve Azerbaycan gibi ülkeler; ne Farabi Programını ne de Erasmus programını uygulayabiliyor. Mevlana Değişim Programı ise bu sınırları aşarak alternatif bir program haline geliyor” diyerek, Mevlana Değişim Programı’nın dünyadaki diğer değişim programlarından farkını vurguladı.
Söylemez, “Diğer programlarda olduğu gibi, ‘Mevlana Değişim Programı’nda da üniversiteler, ikili antlaşma yapıp, karşılıklı olarak hangi bölümlere kaç tane öğrenci alacaklarını belirliyor.” sözleriyle, “Mevlana Değişim Programı’’nın diğer değişim programlarıyla ortak yönlerini de aktardı.
2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılında Yurt Dışına Gidecek Öğrencilere Burs Verilecek
Bunlar dışında, Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) aldığı karar ile 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında ‘Mevlana Değişim Programı’ kapsamında yurt dışına gidecek öğrencilere burs verileceğini de belirten Söylemez, “2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında YÖK tarafından üniversitelere burs bütçesi ayrılacak. Öğrenciler yurt dışına gitmeden bursun %70’i peşin olarak verilecek, eğer öğrenci derslerinde başarılı olursa kalan %30’luk kısım da öğrenciye ödenecek.” diyerek, Mevlana Değişim Programı’nın mevcut avantajlarının daha da artacağını ifade etti.
|