Page 88 - dergison
P. 88
ARÜ KAMPÜS HABER 88
BİNGÖL BAL ŞURASINDA COĞRAFİ İŞARETLİ
ARDAHAN ÇİÇEK BALIMIZI TANITTIK
Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Dr. Cevdet Yılmaz’ın teşrif
ettiği “Sürdürülebilir Arıcılığa Yön Verelim” sloganıyla Bingöl Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “2023
Uluslararası Bal Şurası ve Fuarı”na katıldı. Üniversitemiz Kafkas Arı ve Arıcılık Uygulamaları ve Araştırma
Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Kemal Yazıcı’nın Rektörümüze eşlik ettiği programın açış konuşmasını YÖK
Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar gerçekleştirdi. Yükseköğretim Kurulu olarak 11. ve 12. Kalkınma Planlarında yer
alan “yükseköğretimde çeşitliliğinin artırılması” hedefi doğrultusunda, yükseköğretimin tüm süreçlerinde
çeşitlilik, farklılaşma ile bölgesel gelişme odaklı bir planlama anlayışını ve yaklaşımını önemsediklerini
ifade eden Özvar, bu kapsamda YÖK’ün, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma
Programı’nın 25 üniversitenin katılımıyla yürütüldüğünü anlattı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Dr. Cevdet
Yılmaz, bal fuarının açılış kurdelesini keserek fuar alanında bulunan standımızı ziyaret etti. Fuar boyunca 11
ülke ve Türkiye’nin farklı bölgelerinden katılım sağlandığı fuarda coğrafi işaretli Ardahan Çiçek Balımızı,
Üniversitemiz standında tanıttık.
ÜNİVERSİTEMİZ VE BATUM SHOTA RUSTAVELİ DEVLET ÜNİVERSİTESİ İŞ BİRLİĞİYLE “I. GASTRONOMİ
ÇALIŞTAYI” DÜZENLENDİ
Üniversitemiz ve Batum Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi iş birliğiyle Ardahan ve Gürcü mutfaklarının ortak özelliklerini belirlemek, kültürler arası etkileşim
ve yakınlığı ortaya çıkarmak amacıyla I. Gastronomi Çalıştayı düzenlendi. Âşık Şenlik Kültür Merkezinde düzenlenen programa; Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek,
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, İl Emniyet Müdürü Gökalp Şener, Batum Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Merab Khalvashi, Turzim
Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Irakli Kordzaia, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci , İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Dede, Esnaf ve Sanatkârlar Odalar
Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, Genel Sekreterimiz Kubilay Aras, Batum Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi’nde görevli akademisyenler, Üniversitemiz akademik-idari
personeli ile öğrenciler katıldı. Programın açış konuşmasını çalıştay düzenleme kurulu başkanı Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hürriyet
Çimen tarafından gerçekleştirildi. Programın simultane çevirisini Gürcü Dili ve Edebiyatı Dr. Öğr. Üyesi Gülnara Goca Memmedli yaptı. Doç. Dr. Hürriyet Çimen I.
Gastronomi Çalıştayının düzenlenmesinin temel amacının; Ardahan ve Gürcü mutfaklarının ortak özelliklerini belirlemek, kültürler arası etkileşim ve yakınlığı ortaya
çıkarmak, Ardahan mutfağına Gürcü lezzetlerini, Gürcü lezzetlerini ise Ardahan mutfağına katarak yöresel mutfakları zenginleştirmek olduğunu belirtti. Gastronomi
tarihi hakkında geniş bilgiler veren Çimen, gastronomi biliminin dostluk ve yakınlaşmanın temel harcı olduğuna vurgu yaptı. Batum Shota Rustaveli Üniversitesi Turizm
Fakültesi Müdürü Prof. Dr. Rostom Beridze, gastronominin her iki ülke için önemli bir unsur olduğunun altını çizerek, uluslararası ilişkileri derinleştirmenin vazgeçilmez
bir öğesi olduğunu belirtti. Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Irakli Kordzaia ise konuşmasında gastronominin sadece yemek yeme ve içmeden ibaret olmadığını kültürleri
yansıtan bir değer olduğundan bahsetti. Ardahan ve Acara Bölgesinin yemek kültürlerinin birbirinden etkilendiğini ifade eden Prof. Kordzaia, ilişkileri bir üst noktaya
taşımak için çalıştıklarını belirtti.