Page 88 - dergison
P. 88

ARÜ KAMPÜS HABER 88



                        BİNGÖL BAL ŞURASINDA COĞRAFİ İŞARETLİ
                             ARDAHAN ÇİÇEK BALIMIZI TANITTIK


          Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Dr. Cevdet Yılmaz’ın teşrif
  ettiği “Sürdürülebilir Arıcılığa Yön Verelim” sloganıyla Bingöl Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “2023
  Uluslararası Bal Şurası ve Fuarı”na katıldı. Üniversitemiz Kafkas Arı ve Arıcılık Uygulamaları ve Araştırma
  Merkezi  Müdürü  Öğr.  Gör.  Kemal  Yazıcı’nın  Rektörümüze  eşlik  ettiği  programın  açış  konuşmasını  YÖK
  Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar gerçekleştirdi. Yükseköğretim Kurulu olarak 11. ve 12. Kalkınma Planlarında yer
  alan “yükseköğretimde çeşitliliğinin artırılması” hedefi doğrultusunda, yükseköğretimin tüm süreçlerinde
  çeşitlilik,  farklılaşma  ile  bölgesel  gelişme  odaklı  bir  planlama  anlayışını  ve  yaklaşımını  önemsediklerini
  ifade eden Özvar, bu kapsamda YÖK’ün, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma
  Programı’nın 25 üniversitenin katılımıyla yürütüldüğünü anlattı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Dr. Cevdet
  Yılmaz, bal fuarının açılış kurdelesini keserek fuar alanında bulunan standımızı ziyaret etti. Fuar boyunca 11
  ülke ve Türkiye’nin farklı bölgelerinden katılım sağlandığı fuarda coğrafi işaretli Ardahan Çiçek Balımızı,
  Üniversitemiz standında tanıttık.








             ÜNİVERSİTEMİZ VE BATUM SHOTA RUSTAVELİ DEVLET ÜNİVERSİTESİ İŞ BİRLİĞİYLE “I. GASTRONOMİ
                                                                    ÇALIŞTAYI” DÜZENLENDİ


           Üniversitemiz ve Batum Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi iş birliğiyle Ardahan ve Gürcü mutfaklarının ortak özelliklerini belirlemek, kültürler arası etkileşim
   ve  yakınlığı  ortaya  çıkarmak  amacıyla  I.  Gastronomi  Çalıştayı  düzenlendi.  Âşık  Şenlik  Kültür  Merkezinde  düzenlenen  programa;  Ardahan  Valisi  Hayrettin  Çiçek,
   Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, İl Emniyet Müdürü Gökalp Şener, Batum Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Merab Khalvashi, Turzim
   Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Irakli Kordzaia,  Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci , İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Dede, Esnaf ve Sanatkârlar Odalar
   Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, Genel Sekreterimiz Kubilay Aras, Batum Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi’nde görevli akademisyenler, Üniversitemiz akademik-idari
   personeli ile öğrenciler katıldı. Programın açış konuşmasını çalıştay düzenleme kurulu başkanı Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hürriyet
   Çimen tarafından gerçekleştirildi. Programın simultane çevirisini Gürcü Dili ve Edebiyatı Dr. Öğr. Üyesi Gülnara Goca Memmedli yaptı. Doç. Dr. Hürriyet Çimen I.
   Gastronomi Çalıştayının düzenlenmesinin temel amacının; Ardahan ve Gürcü mutfaklarının ortak özelliklerini belirlemek, kültürler arası etkileşim ve yakınlığı ortaya
   çıkarmak, Ardahan mutfağına Gürcü lezzetlerini, Gürcü lezzetlerini ise Ardahan mutfağına katarak yöresel mutfakları zenginleştirmek olduğunu belirtti. Gastronomi
   tarihi hakkında geniş bilgiler veren Çimen, gastronomi biliminin dostluk ve yakınlaşmanın temel harcı olduğuna vurgu yaptı. Batum Shota Rustaveli Üniversitesi Turizm
   Fakültesi Müdürü Prof. Dr. Rostom Beridze, gastronominin her iki ülke için önemli bir unsur olduğunun altını çizerek, uluslararası ilişkileri derinleştirmenin vazgeçilmez
   bir öğesi olduğunu belirtti. Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Irakli Kordzaia ise konuşmasında gastronominin sadece yemek yeme ve içmeden ibaret olmadığını kültürleri
   yansıtan bir değer olduğundan bahsetti. Ardahan ve Acara Bölgesinin yemek kültürlerinin birbirinden etkilendiğini ifade eden Prof. Kordzaia, ilişkileri bir üst noktaya
   taşımak için çalıştıklarını belirtti.
   83   84   85   86   87   88   89   90   91   92   93