Page 89 - dergison
P. 89
ARÜ KAMPÜS HABER 89
Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, Ardahan’ın coğrafi işaret alan ürünlerini Ardahan Çiçek Balı, Kazı ve Kaşarı, Posof Elması ve Fasulyesi
şeklinde sıralayarak, Cancur Eriği için başvuru yaptıklarını ve sonucun açıklanmasını beklediklerini dile getirdi. Batum Shota Rustaveli Devlet Üniversitesi Rektörü Prof.
Dr. Merab Khalvashi ise konuşmasında Türkiye ve Gürcistan Devletlerinin ilişkilerinin özellikle son 20 yılda hızlı bir gelişme gösterdiğini ifade etti ve ERASMUS değişim
programı aracılığıyla ilişkilerin eğitim yönünden de çok geliştiğinin altını çizdi. I. Gastronomi Çalıştayının da iki ülke ilişkileri açısından önemli bir etkinlik olduğuna
vurgu yapan Rektör Khalvashi, Türk Dili Dersinin üniversitede seçmeli ders olarak verildiğini ve Gürcü öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördüğünü söyledi.
Rektörümüz: “Bu etkinlik Türkiye ve Gürcistan dostluğunun izdüşümüdür”
Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Biber yapmış olduğu selamlama konuşmasında Türkiye ve Gürcistan arasındaki ilişkilere değinerek; 2 kara ve 1 tren yolu olmak
üzere 3 sınır kapısının yoğun olarak kullandığını belirtti ve bunun stratejik ortaklığın bir göstergesi olduğunu vurguladı. Gastronomi Çalıştayının, Batum Shota Rustaveli
Üniversitesi ziyareti sonrası planlandığını ifade eden Rektörümüz, 2024 yılı Yaz döneminde Batum’da şehrimiz kültürünü yansıtan etkinliklerinde içerisinde olacağı çok
daha geniş kapsamlı II. Gastronomi Çalıştayının düzenleneceği bilgisini verdi. 7 yıl içinde 700’ü aşkın yerli ve yabancı bilim insanın Üniversitemiz tarafından gerçekleştirilen
etkinliklere katıldığını belirten Rektörümüz, gelen konuklara her program sonrası Ahıska, Acara Bölgesi ve Batum destinasyonlarından oluşan turlar düzenlediklerini
ve bu şekilde bölge kültürünün tanınmasına katkı sağladıklarını ifade etti. Rektörümüzün konuşmasını tamamlamasıyla kürsüye teşrif eden Ardahan Valisi Hayrettin
Çiçek, dost ve komşu ülke Gürcistan ile yürütülen turizm ve ticaret alanındaki faaliyetlerin sürekli arttığını ifade ederek, Üniversitemiz ile ortaklaşa düzenlenen I.
Gastronomi Çalıştayının bu ilişkilere önemli katkı sağladığını dile getirdi. Hopa Sarp Sınır Kapısındaki ticaret yoğunluğundan söz eden Vali Çiçek, Aktaş ve Türkgözü
Sınır Kapılarında da aynı düzeyde faaliyetlerin gerçekleştirilmesini arzu ettiklerini dile getirdi. Açış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. Oturumlarda; Kırsal
Turizm, Ardahan Mutfağından Doğal Bitkiler, Gastronomi Turizmi ve Kaz Eti Kurutma Optimizasyonu konuları ele alındı. Oturumların sona ermesiyle birlikte konuklar
Derya Samancı Öğrenci Yaşam Merkezinde düzenlenen Ardahan ve Gürcü Mutfağından Örnekler Yemek Tadım Etkinliğine katıldı. ARÜ Mutfak Atölyesinde pişirilen
ürünler Üniversitemiz Gastronomi Bölümü öğrencileri ile Şef Marine Gorgiladze tarafından hazırlandı. Atölyede Ardahan Mutfağından; Posof Fasulyesi, Un Helvası,
Ardahan Kazı, Kavılca Bulguru, Kete, Feselli, Cincar Çorbası tadıma sunulurken Gürcü Mutfağından ise Sinor, Borani ve Hengel yemekleri hazırlandı. Etkinlik, teşekkür
konuşmalarının ardından sona erdi.